Campania CE AER RESPIR? intră în linie dreaptă

  • Senzorii de monitorizare a calității aerului au început să fie montați săptămâna aceasta.
  • Montarea senzorilor în 16 puncte din oraș este suspendată din cauza întârzierii Primăriei Cluj-Napoca în a permite amplasarea acestora.
  • Inițiatorii campaniei lansează un apel către comunitatea clujeană pentru soluții alternative de găzduire a senzorilor.

Cluj-Napoca,  12 aprilie 2021. Campania CE AER RESPIR la Cluj intră în linie dreaptă. În urma campaniei de strângere de fonduri realizate la sfârșitul anului 2020, au fost achiziționați  22 de senzori de monitorizare a calității aerului PurpleAir PA-II,  făcând astfel posibil demersul cetățenesc de monitorizare a calității aerului. 

Inițiatorii proiectului vor monta senzorii în puncte relevante din Cluj-Napoca, alese de experți ai Centrului de Mediu și Sănătate. Senzorii vor monitoriza poluarea cu particulele în suspensie PM2.5 și PM10, ce au efecte nocive majore asupra sănătății. 

Datele cu privire la calitatea aerului vor putea fi accesate pe internet de clujeni începând cu jumătatea lunii aprilie și, de asemenea, vor putea fi descărcate în format open data.

Planul inițial prevedea instalarea a 16 din cei 22 de senzori în stațiile InfoTrafic, folosind conexiunile de internet și alimentarea cu energie electrică din branșamentul stațiilor CTP. Inițiatorii proiectului au solicitat Primăriei Cluj-Napoca acordul pentru instalarea senzorilor, însă nu au primit un răspuns pozitiv.

La solicitarea noastră legată de instalarea senzorilor în stațiile InfoTrafic, Primăria Cluj-Napoca ne-a mulțumit pentru idee și ne-a amintit că există un plan integrat de măsurare a calității aerului, dar nu a oferit un răspuns solicitării noastre de a amplasa senzorii în stațiile InfoTrafic.

Dorim să scoatem în evidență faptul că, după montarea senzorilor, datele cu privire la poluare vor putea fi folosite inclusiv de Primăria Cluj-Napoca în luarea deciziilor legate de managementul traficului și îmbunătățirea calității aerului.

Inițiatorii campaniei CE AER RESPIR la Cluj lansează un apel către comunitatea clujeană pentru găzduirea celor 22 de senzori. Dacă locuiți sau aveți afacerea în imediata apropiere a unuia din cele 22 de puncte din lista de mai jos, vă rugăm să vă înregistrați pe pagina ADOPTĂ UN SENZOR  sau să ne scrieți la adresa stefan.voinea@health-observatory.ro.

Noutăți cu privire la proiect vor fi publicate pe pagina Facebook AerLive.ro și pe paginile Observatorului Roman de Sanatate și Clujul Sustenabil. După trei luni de la instalarea senzorilor, va fi publicat un raport cu concluzii și propuneri pentru autorități.

Iniţiativa CE AER RESPIR la Cluj este lansată de Observatorul Român de Sănătate, Clujul Sustenabil, Romanian United Fund, Fundația Comunitară Cluj, Caravana cu Medici şi Declic, cu sprijinul Talo Media și Komiti. Platforma Aerlive.ro care va găzdui reţeaua de senzori este un proiect inițiat de Ecopolis și Fundația ETA2U.

Rețeaua Aerlive a fost lansată prima oară în 2019 la București și a primit premiul 1 la categoria protecția mediului la Gala Societății Civile 2020. Noile date oferite de senzori au arătat gravitatea poluării din capitală și au adus problema calității aerului în atenția locuitorilor și a presei (Citește despre Aerlive pe Pro TV, Digi 24 și Mediafax). 

Contact pentru mai multe informaţii: Ştefan Voinea, Observatorul Român de Sănătate – 0722 557 507, Marius Mornea, Clujul Sustenabil – marius.mornea@sustenabil.org.

Lista punctelor de amplasare a senzorilor de monitorizare a calității aerului

Manastur-1 – Sens Giratoriu C Manastur+Campului

Manastur-3- Primaverii+Izlazului

Grigorescu-1- Sens Giratoriu E Grigorescu+Taietura Turcului

Grigorescu-2 – Sens Giratoriu Miraslau+1dec1918

Marasti-1 – Bucuresti+Paris

Marasti-2 – Sens Giratoriu Marasti

Gheorgheni-1 – Sens Giratoriu N Titulescu+ S Albini

Gheorgheni-2 – Sens Giratoriu T Mihali+ A Slanic

Andrei Muresanu-1 – C Brancusi+B S Delavrancea

Buna Ziua-1 – Buna Ziua+M Zaciu

Someseni-1 – Traian Vuia+Planoarelor

Someseni-2 – IRA (langa disp. CTP)

Zorilor-1 – Sens Giratoriu C Turzii+Observatorului

Zorilor-2 – Sens Giratoriu Frunzisului + Observatorului 

Gruia-1 – Intersectia str. Gruia + Baia Mare + Trambitasului + 11 Octombrie (in zona bisericii) 

Iris-1 – Sens Giratoriu Muncii+Fabricii

Dambu Rotund-1 – Sens Giratoriu C Baciului+C Coposu

Gara-1 – Piata Garii

Centru-1 – Motilor intre I Macelaru si G Cosbuc

Centru-2 – 21 dec. 1989+Cuza Voda+Piata A Iancu (langa statuia AI Cuza)

Specificații cu privire la amplasarea senzorilor

  • Montare în exterior 
  • Distanță de maxim 7 metri de la sol (maxim etajul 1)
  • Conectare la o sursă de alimentare 
  • Acces la internet prin WiFi
  • Nu trebuie montat în vecinătatea unui coș de evacuare pentru centrala de încălzire, lângă aerisirea de la bucătărie sau în apropierea unui loc de fumat
  • Distanță de maximum 100 de metri de punctele menționate în lista de mai sus

Video Aerlive Cluj: